Bom ikan,enam ditahan

Bom ikan,enam ditahan

Kudat: Pasukan Polis Marin (PPM) Kudat menahan enam lelaki termasuk juragan bot selepas dipercayai melakukan aktiviti menangkap ikan menggunakan bahan peledak di perairan Big Bonanza Reef, 45 kilometer barat laut Simpang Mengayau, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 1.30 pagi itu, PPM Kudat turut merampas beberapa peralatan dipercayai untuk kegunaan membuat bom ikan.

Pegawai Pemerintah PPM Kudat, Asisten Superintendan Ridzauddin Selamat berkata, bot nelayan itu dikesan ketika botronda PPM Kudat menjalankan rondaan di kawasan berkenaan.

Katanya, bot nelayan itu didapati beroperasi menangkap ikan dalam keadaan mencurigakan dan cuba melarikan diri ke kawasan cetek selepas menyedari kehadiran PPM.

“PPM kemudiannya berjaya memintas bot nelayan berkenaan dan menahan seorang juragan serta lima lelaki berusia 19 hingga 53 tahun.

“Hasil pemeriksaan dalam ruang bot berkenaan berjaya menemukan peralatan yang dipercayai digunakan untuk mengebom ikan termasuk sembilan botol minuman yang dipercayai mengandungi Ammonium Nitrat, 19 unit fius peledak, satu karung berisi ammonium nitrat,” katanya di sini, hari ini.

Enam lelaki yang ditahan bersama peralatan digunakan untuk melakukan aktiviti mengebom ikan di Kudat.(Gambar ihsan PPM Sabah)

Ridzauddin berkata, pihaknya turut merampas pelbagai jenis ikan seberat kira-kira 10 kilogram yang dipercayai ditangkap menggunakan kaedah bom ikan.

Katanya, anggaran nilai keseluruhan rampasan dianggarkan sebanyak RM 87,415 dan semua tangkapan serta rampasan dibawa ke Markas Operasi PPM Kudat untuk tindakan lanjut.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957,” katanya.

Sehubungan itu, Ridzauddin berkata PPM, PPM sentiasa menggalakkan masyarakat pesisir pantai untuk menyalurkan apa-apa maklumat melalui aplikasi whatsApp Pasukan Polis Marin Wilayah 4 Sabah di talian 0132831197 bagi memastikan keselamatan dan kemakmuran setempat terjaga dan terkawal.

– Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|