Masih diperingkat cadangan: Jafry

Masih diperingkat cadangan: Jafry

Kota Kinabalu: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Jafry Ariffin (gambar) menegaskan hari ini bahawa Rumah Agnes Keith bakal dibangunkan sebagai antara pusat pelancongan yang berteraskan kegelapan atau ‘Dark Tourism’ adalah satu cadangan.

Katanya, cadangan itu untuk menambah nilai setiap destinasi pelancongan di Sabah menerusi kaedah ‘story-telling.

“Ia termasuk usaha untuk mempromosi tempat pelancongan dengan menonjolkan cerita, mitos dan lagendanya kepada pelancong.

“Ramai yang agak terkejut dengan cadangan itu kerana mungkin kurang faham dengan konsep pelancongan itu hingga mengundang pelbagai reaksi,” katanya.

Semalam, Rumah Agnes Keith bakal dibangunkan sebagai antara pusat pelancongan yang berteraskan kegelapan atau lebih dikenali sebagai ‘Dark Tourism’ dan perancangan itu sudah dibuat oleh Jabatan Muzium menerusi program E-Seram.

Mengulas lanjut, Jafry berkata, Program E-seram itu hanyalah memberi peluang kepada pengunjung yang ingin merasai pengalaman baru dengan bermalam di rumah seterusnya mengetahui lebih dalam tentang sejarah penulis terkenal Amerika Syarikat, Agnes Newton Keith bersama suaminya, Harry Keith dan anak mereka, George.

Katanya, program ini tidak sama sekali menjejaskan nilai warisan Rumah Agnes Keith malah akan menarik lebih ramai pengunjung terutama yang mempunyai minat mendalam terhadap sejarah.

“Bagaimanapun, saya telah mengarahkan Jabatan Muzium membuat penelitian terperinci kesesuaian cadangan itu sebelum dilaksanakan.

Ini termasuklah mendapatkan pandangan para pemain industri pelancongan negeri Sabah,” katanya.

Istilah ‘dark tourism’ pada asalnya telah dicetuskan oleh dua profesor dari Glaslow Caledonian University, Malcolm Foley dan John Lennon pada tahun 1996 yang membawa maksud pelancongan yang berteraskan kegelapan.

Destinasi yang dikunjungi menyimpan sejarah seperti peperangan, kemusnahan atau tragedi yang terjadi di satu masa dahulu.

Sebagai contoh, ‘dark tourism’ sebelum ini juga telah wujud lama di negeri Sabah.

Antaranya, ‘Kundasang War Memorial’ yang mana ia merupakan Tugu Peringatan Perang Untuk memperingati seramai 2,428 tentera Australia dan British yang terkorban semasa Perang Dunia kedua di Kem Tahanan perang Sandakan.

“Kita mempunyai banyak tempat pelancongan menarik, pulau yang cantik, gunung yang indah, namun disebalik keindahan ini ada satu jenis pelancongan yang kurang menarik iaitu melawat kawasan yang mencatatkan sejarah tragedi, kekejaman, ataupun mengerikan dan ia dikenali sebagai “Dark Tourism”.

Oleh itu, bagi yang mempunyai minat mendalam dengan sejarah,maka Rumah Agnes Keith pastinya destinasi yang menarik untuk dikunjungi.

-Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|