Kerajaan GRS-BN dalam proses mengindustrikan Sabah

Kerajaan GRS-BN dalam proses mengindustrikan Sabah

Kota Kinabalu: Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah-Barisan Nasional (GRS-BN) kini dalam proses mengindustrikan negeri ini melalui penambahan nilai kepada sumber seperti minyak kelapa sawit, kayu-kayan serta minyak dan gas.

Timbalan Ketua Menteri III yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian negeri, Datuk Dr Joachim Gunsalam berkata, ia adalah strategi yang diambil kerajaan negeri untuk menjadikan Sabah sebuah negeri perindustrian.

Bung Moktar (tengah) bersama Dr Joachim (dua kiri) dan Pengerusi POIC Sabah Sdn Bhd, Datuk Yong Teck Lee (kiri) pada Majlis Pengisytiharaan Rasmi dan Menandatangani Konsensi Pengoperasian Pelabuhan di antara Pelabuhan Sabah, POIC Sabah Sdn Bhd dan POIC Logistic Sdn Bhd di SICC.

“Seperti yang kita sedia maklum untuk negeri Sabah menjadi sebuah negeri yang berpendapatan tinggi dan maju, kita perlu beralih menjadi sebuah negeri perindustrian.

“Walaupun perindustrian bukan satu-satunya syarat utama tetapi ia adalah penting untuk Sabah mencapai ekonomi maju dan berpendapatan tinggi.

“Oleh yang demikian, strategi kerajaan sekarang adalah untuk mengindustrikan negeri ini melalui penambahan nilai kepada sumber seperti minyak kelapa sawit, kayu serta minyak dan gas,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pengisytiharan Rasmi dan Menandatangani Konsesi Pengoperasian Pelabuhan di antara Lembaga Pelabuhan-Pelabuhan Sabah, POIC Sabah Sdn Bhd dan POIC Logistic Sdn Bhd di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, hari ini.

Majlis itu disempurnakan Timbalan Ketua Menteri I yang juga Menteri Kerja Raya negeri, Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Dr Joachim berkata, ia adalah detik bersejarah bagi POIC Lahad Datu kerana dengan termeterainya pengisytiharan itu, ia membolehkan Pelabuhan POIC beroperasi sepenuhnya sekali gus memberikan impak yang positif kepada POIC.

“POIC Lahad Datu mempunyai peranan penting dalam pembangunan di Pantai Timur Sabah dan ekonomi negeri ini. Justeru, langkah-langkah untuk dapat merealisasikan hal itu memerlukan sokongan daripada kerajaan negeri agar peluang-peluang pelaburan akan wujud di POIC,” katanya.

Menurut beliau, POIC akan terus membangunkan dan memperbaiki infrastruktur asas seperti yang diperlukan oleh pengilang serta pelabur untuk membolehkan mereka melaksanakan aktiviti perniagaan dengan lebih lancar.

Jelasnya, kesan positif kelak adalah POIC sentiasa menjadi pilihan utama untuk melabur oleh pihak yang berminat sama ada dari dalam atau luar negeri.

“Dengan kewujudan terminal kontena, terminal pukal kering dan cecair serta kemudahan pendaratan tongkang, POIC Lahad Datu dapat memenuhi keperluan pengguna untuk menjalankan urusan perniagaan mereka.

“Seperti yang diketahui umum, pelabuhan memainkan peranan penting dalam rantaian logistic keseluruhan bagi membolehkan pembangunan perdagangan dan ekonomi negeri ini,” katanya.

Dr Joachim berkata, peranan POIC Lahad Datu dalam konteks pembangunan dan perindustrian Sabah juga boleh dilihat melalui peranan yang boleh dimainkannya dalam meningkatkan pertumbuhan sektor ekonomi di Lahad Datu khususnya dan Sabah keseluruhannya.

Katanya, ia termasuk sektor yang digalakkan di bawah Pelan Induk Perindustrian Sabah (SIMP) iaitu aktiviti hiliran kelapa sawit, kayu balak dan koko; industri pemprosesan makanan; industri elektrik dan elektronik; industri petrokimia dan gas; industri produk mineral bukan logam; dan industri jentera dan acuan.

“POIC Lahad Datu bukan sahaja akan membawa masuk pelaburan langsung ke tapak kluster tetapi juga merangsang aktiviti ekonomi yang lebih besar di daerah Lahad Datu yang lebih luas dan kawasan berhampirannya termasuk dalam sektor perkhidmatan, perindustrian, pertanian dan pembinaan.

“Saya yakin dengan keprihatinan dan kepimpinan kerajaan negeri Sabah, POIC Lahad Datu mampu untuk menjalankan peranan yang telah ditetapkan dengan jayanya,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan yang mengutamakan dan memandang serius keperluan pelabur adalah antara kunci utama untuk menarik minat mereka datang dan kekal beroperasi di negeri ini.

“Justeru, pengisytiharan Pelabuhan POIC Lahad Datu ini jelas membuktikan komitmen tinggi kerajaan negeri dalam membantu merealisasikan matlamat POIC bagi membolehkannya beroperasi sepenuhnya sebagai pelabuhan.

“Sudah tentu dengan rasminya pengisytiharan ini secara langsung menjadi daya tarikan pelabur-pelabur baharu ke POIC Lahad Datu,” katanya.

-Deasoka

Share

Written by:

1,029 Posts

View All Posts
Follow Me :
error: Content is protected !!