Tambahan lebih dua juta dos vaksin bantu kekang penularan Covid-19

Tambahan lebih dua juta dos vaksin bantu kekang penularan Covid-19

Ranau: Penambahan lebih dua juta dos vaksin di Sabah akan membantu meningkatkan lagi jumlah penerima vaksin dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) di negeri ini.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, Ini sekali gus dapat mengekang penularan pandemik wabak Covid-19 di Sabah.

Katanya, kerajaan yang akan menerima 1 juta dos vaksin pada Julai ini dan 1.2 juta dos lagi pada Ogos sudah pasti membantu meningkatkan lagi jumlah penerima vaksin di negeri ini.

Hajiji melawat operasi pemberian vaksin kepada malim gunung, petugas Gunung Kinabalu dan pekerja Restoran Laban Rata di Ranau.

“Saya berharap pemberian vaksin ini akan berjalan lancar termasuk untuk program mobile outreach (jangkauan luar). Ini bagi memastikan tiada penduduk yang tercicir dalam PICK.

“Kita tahu di luar bandar mereka tidak menggunakan aplikasi MySejahtera dan menerusi program mobile outreach, suntikan vaksin akan diberikan kepada mereka jika datang ke program itu.

“Justeru, dengan penambahan vaksin pada bulan ini dan bulan depan, sudah pasti membantu meningkatkan jumlah penduduk yang menerima vaksin di negeri ini,” katanya.

Hajiji menyampaikan bantuan bakul makanan kepada salah seorang malim gunung sempena lawatannya ke Kundasang, Ranau.

Beliau berkata demikian selepas mendengar taklimat mengenai status Covid-19 dan PICK daerah Ranau, dalam lawatannya ke Kundasang, hari ini.

Pada taklimat itu, setakat ini seramai 16,425 orang atau 21 peratus penduduk di Ranau sudah menerima dos pertama manakala seramai 7,419 (9.5 peratus) untuk dos kedua.

Untuk rekod, Ranau mempunyai 113,500 populasi dan seramai 75,900 penduduk berusia 18 tahun ke atas dan setakat ini, jumlah yang mendaftar adalah seramai 25,396 orang.

Sehubungan itu, Hajiji mahu mobile outreach untuk pemberian vaksin di pedalaman negeri ini terus diperhebatkan bagi memastikan lebih ramai penduduk di kawasan berkenaan menerima vaksin.

Katanya, penambahan vaksin itu juga akan mengelak rakyat daripada terkena jangkitan virus itu sekali gus dapat mengekang penularan pandemik ini.

– Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|