Sabah dan Sarawak meterai perjanjian bekalan kuasa

Sabah dan Sarawak meterai perjanjian bekalan kuasa

Kota Kinabalu: Negeri Sabah bakal mengimport bekalan elektrik 30MW untuk jangka masa 15 tahun dari negeri jiran, Sarawak.

Perjanjian dimeterai pada Jumaat lalu menerusi yarikat utiliti Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) itu membabitkan talian transmisi litar berkembar 275kV sepanjang 31km dari Lawas di Sarawak ke Mengalong di Sabah.

Sambungan permulaan awal itu dijangka bermula pada akhir tahun 2023 selepas pembesaran grid di bawah Agenda Bahagian Utara Sarawak Energy yang menghubungkan Miri dengan bandar-bandar di utara Limbang dan Lawas di Sarawak.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, kerajaan negeri menyambut baik inisiatif itu kerana ia akan meningkatkan sistem pembekalan elektrik di Sabah.

“Usaha ini akan membantu memacu pembangunan Sabah seperti yang digariskan dalam pelan pembangunan lima tahun, Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang dilancarkan pada awal tahun ini.

“Ini kerana bekalan elektrik yang stabil amat penting untuk menjayakan agenda pembangunan SMJ yang berpaksikan kepada tiga teras utama iaitu Pertanian, Perindustrian dan Pelancongan,” katanya di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas majlis menandatangani perjanjian Sabah-Sarawak Power Exchange Agreement dan Perjanjian Sambungtara secara maya di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS) di sini hari ini.

Untuk rekod, SESB menandatangani perjanjian itu dengan anak syarikat Sarawak Energy Berhad (SEB), Syarikat SESCO Berhad.

Perjanjian itu akan menjadi langkah permulaan yang penting ke arah merealisasikan visi bersama (Common Goal) BIMP-EAGA iaitu untuk menghubungkan infrastruktur di antara negara-negara ASEAN dengan pembinaan Asean Power Grid (APG) yang secara langsung akan memperbaiki tahap ekonomi negara-negara terlibat.

Ketua Menteri dalam pada itu berkata, pembekalan elektrik yang lebih stabil secara langsung akan meningkatkan pelaburan dari dalam dan luar negara dan menyokong pertumbuhan sektor perindustrian pengilangan serta hiliran (upstream) di samping membuka peluang pekerjaan dalam sektor industri berat dan ringan.

Jelas beliau, ia akan memperbaiki tahap sosiol-ekonomi terutama di kawasan luar bandar.

Tambah Hajiji, perjanjian itu sesuai dengan visi SESB untuk menjadi sebuah syarikat tenaga yang efektif, berwibawa dan pemangkin kepada pembangunan negeri Sabah.

“Justeru dalam persekitaran industri tenaga yang semakin mencabar dan harapan pengguna yang semakin tinggi untuk mendapatkan perkhidmatan yang berdaya harap, usaha-usaha seperti ini adalah sesuatu yang amat penting kepada SESB.

“Menerusi perjanjian ini, kerajaan negeri berharap hubungan yang lebih erat antara negeri Sabah dan Sarawak serta lebih banyak kerjasama menyusul untuk kebaikan dan faedah bersama kedua-dua kerajaan negeri serta rakyatnya,” katanya.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif SESB, Datuk Abdul Nasser Abdul Wahid dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SEB, Datuk Sharbini Suhaili yang mewakili Syarikat SESCO Berhad.

Majlis secara maya itu turut disaksikan oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Johari Tun Abang Openg dari Wisma Bapa Malaysia Petra Jaya di Kuching.

Yang turut hadir majlis yang diadakan menerusi aplikasi Zoom itu ialah Pengerusi Tenaga Nasional Berhad/SESB, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Baharin Din dan Pengerusi SEB, Datuk Amar Abdul Hamed Sepawi.

-Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|