PPM tahan dua individu, rampas minuman keras bernilai lebih RM200,000 dirampas

PPM tahan dua individu, rampas minuman keras bernilai lebih RM200,000 dirampas

Beaufort: Cubaan dua individu menyeludup minuman keras tidak bercukai dari Labuan berjaya dipatahkan Pasukan Polis Marin (PPM) dalam operasi yang dijalankan, di Pekan Menumbok, di sini, semalam.

Dalam operasi jam 12 tengah hari itu, kedua-dua individu lelaki dan wanita berusia 40 dan 37 tahun terbabit ditahan bersama minuman keras bernilai lebih RM200,000.

Semua minuman keras berkenaan diseludup masuk daripada Labuan tanpa cukai ke Sabah. Pix ihsan PPM

Pegawai Pemerintah PPM Labuan, Asisten Superintendan Saidul Maruf Rosli berkata, ketika ditahan, pemeriksaan terhadap kedua-dua kenderaan membawa kepada penemuan sejumlah minuman keras pelbagai jenis tidak bercukai.

Katanya, semua minuman berkenaan disyaki diseludup ke Sabah dari Labuan tanpa melalui jalan yang diwartakan.

“Nilai minuman keras dan dua kenderaan yang dirampas dianggarkan berjumlah RM210,594 berdasarkan harga pasaran semasa.

“Tangkapan dan barang rampasan kemudiannya diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Beaufort untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Saidul Maruf berkata, kes disiasat mengikut Akta Kastam 1967.

Sehubungan itu, Saidul maruf berkata, masyarakat pesisir pantai dan maritim khususnya diminta supaya terus membantu menyalurkan maklumat.

Katanya, maklumat boleh disalurkan menerusi aplikasi whatsApp Pasukan Polis Marin Wilayah Empat Sabah di talian 0132831197 bagi memastikan keselamatan dan kemakmuran setempat terjaga serta terkawal.

-Deasoka

Share

Written by:

1,519 Posts

View All Posts
Follow Me :
error: Content is protected !!