Panggil bomba potong cincin tersangkut di jari

Panggil bomba potong cincin tersangkut di jari

Lahad Datu: Seorang lelaki terpaksa menahan derita hampir 20 minit selepas cincin buatan sendiri tersangkut pada jari manisnya dalam kejadian di Kampung Paris 3, Kota Kinabatangan, di sini, hari ini.

Dalam kejadian jam 3 petang itu, cincin yang dipakai dikatakan tersangkut selepas jari tangannya mula membengkak sebelum dikejarkan ke Hospital Lahad Datu untuk mendapatkan bantuan segera.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Mohd Affendy K Ramin berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 3.06 petang.

Anggota bomba menggunakan pemotong khas untuk menanggal cincin berkenaan pada jari manis mangsa.

Katanya, sebaik tiba di Unit Kecemasan Hospital Lahad Datu, keadaan kesihatan mangsa terkawal dan operasi memotong cincin terus dijalankan.

“Pasukan bomba memotong cincin berkenaan menggunakan alat pemotong khas bagi mengelakkan kecederaan terhadap mangsa.

“Selepas hampir 20 minit berusaha akhirnya cincin dapat dipotong dan dilepaskan dari jari mangsa,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Cincin dipakai mangsa yang tersekat pada jari manis.

Menurutnya, operasi ditamatkan sebaik cincin berjaya dibuka dan mangsa terus mendapatkan rawatan lanjut di hospital berkenaan.

Sementara itu, pasukan bomba menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dan peka dalam pemakaian cincin.

Katanya, sekiranya terdapat tanda-tanda jari akan membengkak, cincin hendaklah dilepaskan dari jari dengan segera untuk mengelakkan ianya tersangkut.

– Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|