PPN Sabah sokong penubuhan AKRAB

PPN Sabah sokong penubuhan AKRAB

KOTA KINABALU: Pertubuhan Peladang Negeri Sabah (PPNS) menyokong penubuhan Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) yang akan membantu dalam menjelaskan segala dasar kerajaan dan menjadi benteng membetulkan persepsi negatif rakyat.

Ahli Jemaah Pengarah PPNS, Datuk Supardianshah Suyuti berkata, kemajuan dunia ICT masa kini menyebabkan rakyat mudah disajikan dengan pelbagai maklumat dan informasi, termasuk yang negatif dan palsu.

“Sudah pasti dengan adanya AKRAB dapat membantu Kerajaan Madani menjelaskan dasar-dasar kerajaan dengan lebih tepat dan cepat kepada rakyat, agar mereka tidak terpengaruh dengan maklumat yang kurang tepat atau palsu.

“Banyak program dan dasar yang baik untuk rakyat dan negara telah diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang perlu dijelaskan dengan lebih terperinci kepada rakyat jelata agar tidak timbul persipsi negatif. Disinilah tanggungjawab keluarga Perkhidmatan Awam khususnya AKRAB”, katanya dalam kenyataan.

Beliau mengulas kenyataan Anwar yang menjelaskan pelbagai isu semasa pada
Program Himpunan Aspirasi MADANI Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam di Putrajaya pada Jumaat.

PM berkata, kumpulan itu yang kini mempunyai keahlian seramai 22,379 orang boleh menjadi teladan kepada nilai-nilai positif tata kelola yang baik, membetulkan perspektif pegawai awam serta menjadi sumber maklumat tepat bagi menyokong hasrat Malaysia MADANI.

Katanya, hal ini termasuk membetulkan persepsi awam yang mendakwa Kerajaan Perpaduan hari ini turut membuat campur tangan di mahkamah dan pendakwaan yang mungkin diamalkan kepimpinan kerajaan terdahulu.

“Jadi AKRAB harus jelaskan dasar kerajaan, kita biasa kadang-kadang mungkin dulu ada campur tangan mahkamah, dalam pendakwaan, dia ingat kita ambil alih (kerajaan) pun begitu juga.

“Kamu dulu dengan pimpinan kamu begitu (campur tangan) tidak bermakna kita juga begitu. Tetapi saya tak boleh tolak ansur. Saudara tahu nak naik gaji penjawat awam lelah kita, bagaimana nak cari wang dan mahu pertahan keyakinan, semua difikirkan”, katanya.

Adalah di harapkan selepas ini apa saja aduan di terima oleh Ketua Setiausaha Negara, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dan agensi penguatkuasa yang lain perlu terus disiasat apatalagi jika aduan itu di buat secara rasmi oleh badan berkenaan dengan agensi kerajaan yang sama seperti Pertubuhan Peladang dengan Lembaga Pertubuhan Peladang agar keadilan dapat di terima oleh Pertubuhan Peladang atau Lembaga Pertubuhan Peladang itu. Sekadar mengambil contoh kata Supardianshah.

Dalam pada itu Anwar sekali lagi menegaskan penjimatan daripada penyasaran subsidi yang dilaksanakan Kerajaan Perpaduan akan dikembalikan kepada rakyat seadilnya.

Sebelum ini, Anwar berkata penjimatan menerusi penyasaran subsidi diesel akan dikembalikan kepada rakyat khususnya bagi menampung keperluan pengangkutan awam dan suntikan Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Supardianshah yang juga pernah berkhidmat dalam perkhidmatan awam berkata, dasar Anwar dan Kerajaan Madani yang mengutamakan rakyat termasuk rasionalisasi subsidi keatas bahan api diesel akan memperkasakan pelan pengagihan subsidi bersasar wajar disokong oleh semua pihak.

Katanya, ini termasuklah ketegasan Anwar yang sama sekali tidak akan bertolak ansur dengan isu rasuah, sama ada ia melibatkan perkhidmatan awam, penyokong kerajaan atau pembangkang.

Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|