Kerajaan pandang serius kes pelajar ditemui mati di asrama: Fairuz

Kerajaan pandang serius kes pelajar ditemui mati di asrama: Fairuz

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri memandang serius kes seorang pelajar lelaki ditemukan mati di bilik asrama di sebuah kolej vokasional di Lahad Datu, pada Jumaat lalu.

Pembantu Menteri Belia dan Sukan Negeri, Datuk Fairuz Renddan berkata, perkara itu amat serius dan Kerajaan Negeri memandang berat kes keganasan melibatkan pelajar sekolah.

“Insiden ini berlaku dalam asrama kolej dan dilaporkan melibatkan ramai penghuni asrama. Kita meminta pihak polis dan Kementerian Pengajian Tinggi menjalankan siasatan menyeluruh dan terperinci agar tindakan yang sewajadnya dapat diambil terhadap mereka yang terlibat.

“Perkara seumpama ini dapat dielakkan sekiranya pelajar dan penghuni di asrama mempunyai disiplin dan semangat toleransi yang tinggi.

“Sebarang perselisihan faham yang berlaku dikalangan penghuni asrama hendaklah segera dilaporkan kepada warden asrama. Ini penting agar Insiden yang tidak diingini seperti yang berlaku di Lahad Datu tidak berulang di masa akan datang,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas insiden seorang pelajar lelaki ditemui mati di bilik asrama, didakwa telah dipukul oleh rakan-rakan dalam sebuah kejadian di sebuah kolej vokasional di Lahad Datu, Jumaat.

Mangsa, Mohammad Nazmie Aizzat Muhd Narul Azwan, 17 tahun, ditemukan dalam keadaan tidak sedarkan diri oleh warden asrama pada pukul 6.50 pagi hari tersebut.

Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Asisten Komisioner Dr. Rohan Shah Ahmad berkata, pihaknya telah menerima laporan dari Pengarah kolej berkenaan.

“Bertindak atas laporan yang diterima, pasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Daerah (BSJD) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu telah dihantar ke lokasi kejadian.

“Siasatan awal menunjukkan bahawa kejadian berlaku di asrama lelaki kolej dan hasil pemeriksaan mendapati bahawa terdapat mayat seorang remaja lelaki terbaring di lantai dalam sebuah bilik asrama kolej,” katanya dalam kenyataan.

Beliau menjelaskan bahawa pemeriksaan lanjut mendapati terdapat tanda-tanda kecederaan dan lebam di beberapa bahagian tubuh mangsa.

Fairuz berkata, pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan juga perlu memberi perhatian terhadap kes buli secara fizikal yang dilaporkan berlaku di sekolah-sekolah menengah negeri ini.

“Pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan juga diminta memastikan tindakan disiplin diambil ke atas murid yang bersalah dan tidak berkompromi dengan salah laku buli dan keganasan yang melibatkan pelajar sekolah,” tegasnya.

Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|