ICOMSA 2024 terus peka kepentingan sumber marin dan akuakultur

ICOMSA 2024 terus peka kepentingan sumber marin dan akuakultur

KOTA KINABALU: Seramai 154 peserta menyertai Persidangan Antarabangsa Sains Marin dan Akuakultur 2024 (ICOMSA) anjuran Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang berlangsung pada Rabu.


Persidangan selama dua hari itu turut disertai oleh peserta antarabangsa dari Indonesia, China, Japan, Korea Selatan dan Rusia.


Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Mansor berkata sebagai sebuah pemain industri marin negara, peranan UMS tertumpu kepada usaha menyokong kerajaan dalam membuat keputusan berkaitan sains dan hal ehwal marin dan maritim, selain memberikan pendidikan berkualiti tinggi dalam bidang berkenaan.

Katanya, projek penyelidikan yang dijalankan oleh UMS adalah relevan pada masa kini untuk menangani isu-isu antarabangsa seperti pemanasan global dan kesan perubahan iklim kepada alam sekitar dan penduduk dunia.


“Ini termasuklah penyelidikan karbon biru mengenai rumpai laut dan paya bakau yang penting sebagai tempat perlindungan, pembenihan dan makanan untuk ikan, udang dan ketam termasuk spesies komersial.


“Kesan perubahan iklim yang meluas menyebabkan kemerosotan yang signifikan kepada ekosistem laut. Kesannya sudah dirasai oleh mereka yang terlibat bukan sahaja dalam industri perikanan tetapi juga rakyat yang bergantung kepada sumber laut,” ujarnya.


Teks ucapan kasim dibacakan oleh Penolong Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat) UMS, Profesor ChM. Ts. Dr. Coswald Stephen Sipaut.

Tambah Kasim, dengan memiliki kemudahan akuakultur terbaik, UMS dapat melatih lebih ramai pelajar dan penyelidik dari dalam dan luar negara dengan menggunakan kemudahan di IPMB seperti hatceri dan inkubator.


“Selain daripada penyelidikan akuakultur, penyelidikan marin juga sangat penting, seperti perikanan, terumbu karang dan pemulihan rumput laut, penubuhan kawasan perlindungan marin, dan pemuliharaan biodiversiti, sejajar dengan matlamat Pembangunan Mampan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu SDG14 mengenai Kehidupan di Bawah Air.


“UMS misalnya sedang melaksanakan beberapa projek pemulihan karang besar yang diterajui WWE-Malaysia bersama Taman-Taman Sabah di Kudat. UMS juga bekerjasama rapat dengan Taman-Taman Sabah dalam penubuhan kawasan perlindungan baru, seperti cadangan kawasan perlindungan marin Teluk Darvel,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian ICOMSA 2024 yang dirasmikan oleh Ketua Pegawai Penyelaras Sekretariat Sabah Maju Jaya, Datuk Rosmadi Datu Sulai.


Terdahulu Pengerusi ICOMSA 2024, Dr. Zarina Waheed berkata ICOMSA 2024 menekankan usaha dan kesungguhan penyelidikan dalam memajukan sains marin dan penyelidikan akuakultur yang mampan.

Katanya ia bukan sahaja mengukuhkan strategi pengurusan berasaskan sains yang memenuhi Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, matlamat 14 mengenai Kehidupan di Bawah Air, tetapi juga mempromosikan matlamat SDG 4 mengenai Pendidikan Berkualiti.

Deasoka

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|