3 ADUN WARISAN umum keluar parti, sokong kerajaan pimpinan Hajiji

3 ADUN WARISAN umum keluar parti, sokong kerajaan pimpinan Hajiji

Kota Kinabalu: Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Warisan (WARISAN) hari ini mengumumkan keluar parti dan menjadi ADUN Bebas yang menyokong kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Mereka ialah ADUN Banggi, Mohammad Mohamarin, Chong Chen Bin (Tanjong Kapor) dan Norazlina Arif (Kunak).

Mohammad (kiri), Norazlina dan Chen Bin menandatangani kenyataan bersama selepas mengumumkan keluar WARISAN.

Menerusi satu kenyataan bersama, di sini, ketiga-tiga mereka mengambil keputusan itu dengan harapan agar dapat meneruskan khidmat yang baik kepada masyarakat yang diwakili di kawasan masing-masing.

“Setelah memperhalusi pelbagai aspek dari segenap sudut pertimbangan termasuklah selepas mengambil kira hala tuju gabungan parti dan pandangan akar umbi di kawasan yang kami wakili, maka kami dengan ini mengisytiharkan keluar Parti Warisan.

“Dengan ini, kami memilih berkhidmat sebagai ADUN Bebas serta menyatakan sokongan kepada Kerajaan Negeri Sabah di bawah pimpinan YAB Datuk Seri Hajiji Noor selaku Ketua Menteri Sabah dengan harapan agar kami dapat meneruskan khidmat baik kepada masyarakat yang kami wakili,” kata mereka dalam kenyataan berkenaan.

Menerusi kenyataan itu, ketiga-tiga mereka mengucapkan jutaan terima kasih dan memohon kemaafan kepada Presiden WARISAN, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, rakan serta penyokong parti berkenaan.

Serentak dengan pengumuman itu juga, mereka bertiga melepaskan semua jawatan dalam parti sama ada di peringkat bahagian atau di peringkat Ahli Majlis Tertinggi.

“Kami berpandangan bahawa sudah tiba masanya polemik politik dan juga sebarang tindakan untuk mewujudkan ketidakstabilan kepada kerajaan perlu dihentikan kerana ia memberi kesan kepada usaha membangunkan negeri dan rakyat.

“Kami akan bekerja bersama-sama YAB Ketua Menteri dan Kerajaan Negeri untuk meneruskan momentum positif pembangunan negeri dan peningkatan hasil negeri melalui hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).

“Kami juga bertekad untuk terus memberi tumpuan dan perkhidmatan yang lebih baik untuk rakyat di kawasan kami khasnya dan negeri Sabah serta Malaysia amnya,” katanya.

-Deasoka

Share

Written by:

1,874 Posts

View All Posts
Follow Me :
error: Content is protected !!