UMS beri komitmen penganjuran Borneo Safari 2022

UMS beri komitmen penganjuran Borneo Safari 2022

Kota Kinabalu: Universiti Malaysia Sabah (UMS), menerusi penglibatan Kelab Sukarelawan Pacuan Empat Roda UMS (UMS4WDVC), akan memberikan komitmen penuh terhadap sukan permotoran lasak seperti penganjuran Borneo Safari International Off-Road Challenge 2022 kali ke-30.

Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr Kasim Mansor berkata, pihaknya sentiasa menyokong penglibatan persatuan atau pertubuhan yang berdaftar dengan UMS membantu dan bekerjasama dengan penganjur dari luar.

Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor meninjau kenderaan pacuan empat roda yang digunakan pasukan medik UMS.

“Kelab UMS4WDVC sememangnya aktif membantu penganjur luar yang menganjurkan pertandingan, menyertai misi kemanusiaan serta menganjurkan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang memerlukan kenderaan pacuan empat untuk masuk ke kawasan pedalaman yang mempunyai akses jalan raya yang terhad.

“Selain itu, kelab ini juga berkolaborasi dengan fakulti dan jabatan yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai disiplin ilmu dan kepakaran ini akan dikongsikan dengan komuniti yang memerlukan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada sesi pelepasan pasukan Medik UMS yang akan menyertai Borneo Safari 2022 di lobi Bangunan Canselori baru-baru ini.

Tambahnya, pasukan Medik UMS dianggotai seramai 30 peserta yang terdiri daripada tiga doktor perubatan, tiga pembantu perubatan, enam jururawat dan selebihnya pemandu, pembantu pemandu dan sukarelawan.

Dalam pada itu, beliau turut berpesan agar semua peserta Medik UMS menjaga keselamatan dan kesihatan diri sepanjang lapan hari bertugas di Borneo Safari.

Untuk rekod, UMS 4WDVC telah dijemput untuk menjadi pasukan perubatan rasmi Borneo Safari sejak tahun 2014 dan terlibat memberikan konsultasi perubatan dan memantau pertandingan Special Stage (SS) serta bertindak merawat sebarang kecederaan yang berlaku terhadap peserta semasa pertandingan tersebut berlangsung.

Pasukan Medik UMS akan diketuai oleh Profesor Dr. Shahril Yusof, Presiden UMS 4WDVC yang juga bertindak sebagai Event Doctor Borneo Safari 2022.

– Deasoka

Share

Written by:

error: Content is protected !!