Akibat ‘prank’ content di media sosial, polis buka kertas siasatan

Akibat ‘prank’ content di media sosial, polis buka kertas siasatan

Penampang: Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang membuka kertas siasatan berhubung isu dua video ‘pembuli jalanan’ yang berlaku di Jalan Putatan, di sini.

Dua video yang berdurasi 3 minit 35 saat dan 4 minit 3 saat itu dipercayai dimuat naik oleh pasangan youtuber di sosial media pada 24 Oktober lalu.

Dalam rakaman kedua-dua video itu memaparkan perilaku pemandu sebuah kereta jenis Perodua Myvi sedang membuli pemandu kereta jenis Proton Pesona dengan cara kekerasan.

Malah, dalam rakaman itu juga memaparkan pemandu Perodua Myvi menggunakan senjata dipercayai besi memukul Proton Pesona hingga bahagian depan rosak.

Pemandu Proton Pesona yang juga seorang youtuber cuba keluar dari kenderaan namun dihalang oleh isterinya yang juga seorang youtuber.

Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim berkata, terkesan dengan kejadian itu, Bahagian Siasatan Jenayah IPD Penampang menjalankan siasatan dan memanggil pemilik akaun media sosial terbabit ke balai polis untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Katanya, hasil siasatan Polis terhadap pemilik akaun media sosial itu, tujuan video itu dimuat naik adalah untuk ‘content’ di media sosial.

“Ianya hanya sekadar lakonan untuk meraih jumlah ‘viewer’ yang tinggi.

“Satu kertas siasatan polis telah dibuka mengikut Seksyen 505 (B) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Sehubungan itu, Mohd Haris mengingatkan orang awam supaya berhati-hati dalam memuatnaik kandungan dan berkongsi di media sosial yang boleh menimbulkan kekeliruan dan kegusaran masyarakat.

-Deasoka

Share

Written by:

1,660 Posts

View All Posts
Follow Me :
error: Content is protected !!