JIM Sabah tahan sindiket pemalsuan pelbagai dokumen pengenalan diri

JIM Sabah tahan sindiket pemalsuan pelbagai dokumen pengenalan diri

KOTA KINABALU: Jabatan Imigresen (JIM) Sabah berjaya menumpaskan sindiket pemalsuan pelbagai dokumen pengenalan diri dengan penahanan sembilan warga asing dalam serbuan Ops Serkap pada 5 dan 6 Jun lalu.

Ops Serkep yang diketuai Timbalan Penolong Pengarah Kanan Hasanal Ag Hashim bersama seramai 22 pegawai penguat kuasa JIM dijalankan di tiga lokasi iaitu Kampung Air, Kampung Likas dan Inanam.

Pengarah JIM Sabah, Datuk Dr Muhamad Sade Mohamad Amin berkata, semua yang ditahan membabitkan enam lelaki dan tiga wanita berusia lingkungan 20 hingga 76 tahun.

Katanya, semua suspek warga Filipina itu ditahan bersama 90 keping surat pengesahan dokumen sementara, surat pengesahan unit penempatan dan resit pengenalan sementara Jabatan Ketua Menteri (JKM) Sabah yang dipalsukan.

“Selain itu, kita turut merampas 22 keping Mykad dan salinan sijil lahir serta 13 keping permit masuk IMM.5 dan pas lawatan IMM13 JIM yang dipalsukan.

“Pasukan JIM turut berjaya merampas 140 keping gambar berukuran pasport yang dipercayai untuk tujuan pengeluaran dokumen palsu,” katanya pada sidang media di pejabatnya, pada Rabu.

Muhamad Sade berkata, JIM turut merampas dua kenderaan termasuk sebuah pacuan empat roda dan semua suspek sudah ditahan reman untuk membantu siasatan lanjut.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 55D Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) iaitu pemalsuan atau pindaan bagi pengendorsan atau dokumen.

“Selain itu, kes turut disiasat mengikut Seksyen 56(1)(j), Seksyen 56(1)(i) dan Seksyen 56(1A)(c) akta yang sama.

“Ia membabitkan kesalahan menggunakan dokumen milik orang lain, menggunakan dokumen palsu dan bersubahat serta membabitkan diri untuk melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

“Semua suspek turut disiasat mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen kerana tidak mempunyai pas yang sah,” katanya.

Muhamad Sade berkata, siasatan yang dijalankan turut mendapati semua dokumen berkenaan dijual pada harga sekitar RM100 hingga RM500.

Katanya, semua dokumen berkenaan dijual kepada warga Filipina dan sehingga kini dipercayai 200 hingga 300 dokumen sudah dikeluarkan.

Sehubungan itu, Muhamad Sade berkata, pihaknya memohon kerjasama orang ramai supaya melaporkan sebarang aktiviti pemalsuan dokumen kerajaan kepada JIM untuk tindakan segera.

Katanya, tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang menjalankan kegiatan itu bertujuan untuk menggalakkan pendatang asing tanpa izin (PATI) tinggal di negara ini.

 © 2021 deasoka.com | All rights reserved.

|