Hajiji kuat kerja, ganggu waktu tidur saya – PMX

Hajiji kuat kerja, ganggu waktu tidur saya – PMX

Kota Kinabalu: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengibaratkan Ketua Menteri Sabah sebagai pemimpin ‘kuat kerja’ kerana sanggup berbicara mengenai masalah rakyat hingga ke lewat malam.

Jelasnya, ia terbukti selepas malam tadi di mana beliau tiba di Kota Kinabalu, Datuk Seri Hajiji Noor masih rancak membincangkan isu infastruktur rakyat Sabah walaupun jam sudah memasuki 2 pagi.

Seloroh Anwar lagi, beliau akhirnya terpaksa meminta izin daripada Ketua Menteri Sabah itu untuk masuk tidur meskipun Hajiji masih ingin meneruskan perbincagan isu di negeri ini.

“Kita mahu mengucapkan terima kasih setinggi-tingginya kepada Ketua Menteri yang nampak sangat perihatin sehingga saya jam 1.30 pagi masih mahu berbicara mengenai projek-projek rakyat.

“Sehinggakan saya kata Hajiji boleh tak saya pergi tidur sekarang, sampai begitu.

“Inilah kita mahu pemimpin, bukan pemimpin minta umpamanya jumpa saya dengan berkata ada projek untuk saya, ada saham tak untuk saya…tetapi Hajiji hanya berkata ada tidak tambahan projek kepada rakyat di negeri ini, ” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap bersempena Majlis Penutupan Pesta Kaamatan 2023, di Penampang, hari ini.

Menurut Anwar lagi, ketokohan Hajiji sebagai pemimpin utama di negeri ini perlu dicontohi kerana sebaik sahaja beliau tiba di lapangan terbang semalam, tiada apa isu yang dibincangkan tetapi hanya mengenai kebajikan rakyat Sabah.

Tambahnya, itulah membuatkan beliau kagum atas ketelusan Ketua Menteri yang perihatin masalah rakyat Sabah bukan seperti segelintir pemimpin yang suka berjumpa dengannya untuk meminta projek demi keuntungan peribadi sahaja.

Sementara itu, dalam perkembangan berasingan, Anwar berkata, satu mesyuarat tertinggi di antara pihak Persekutuan dan kerajaan negeri Sabah bagi menyelesaikan isu air dan jalan di negeri ini akan diadakan pada esok.

Beliau berkata, keputusan terbabit dibuat dalam usaha pihaknya menyelesaikan isu prasarana infrastruktur secara menyeluruh dan segera.

-Deasoka

Share

Written by:

2,102 Posts

View All Posts
Follow Me :
error: Content is protected !!